Close

Nemůžete si dovolit najmout profesionála?

Pak počkejte na ten fofr, až se vašeho projektu zhostí amatér!

 

Nepamatuji si už přesně, kde jsem tuto větu zaslechl a uznávám, že úvod dnešního krátkého příspěvku je formulován trochu drsně, ale přesně vystihuje problém, s kterým se setkáváme až příliš často – „my tu implementaci zvládneme sami“. Řeč je samozřejmě o výběru a implementaci ERP systému bez odborné asistence. Když pak po roce do těch firem zavoláme a ptáme se, jak se jim projekt podařil, v drtivé většině slyšíme

  • „no my jsme to radši odložili“,
  • „pořád ještě vybíráme, pro vedení to není priorita“,
  • „už jsme systém spustili před půl rokem, ale pořád ho doděláváme“,
  • „stálo nás to o dost víc, než jsme čekali“,
  • „kdybychom věděli, do čeho jdeme, najali bychom si externího konzultanta“ atd.,

jen v menšině případů se dozvíme, že systém vybrali a implementační projekt proběhl „jakž takž v mezích normy“. Není žádným tajemstvím, že našimi nejlepšími a nejrozumnějšími zákazníky jsou firmy, které se už jednou samy „spálily“ – pokusily se o výběr a implementaci ERP vlastními silami a projekt nedopadl dobře.

Je zvláštní, že zatímco s téměř každou bolístkou běžíme k lékaři, se smlouvou k právníkovi, s poruchou auta k automechanikovi, avšak něco tak složitého a kriticky důležitého, jako je implementace ERP systému, která postihne kompletně celý podnik za plného provozu, si tolik firem troufá zvládnout bez odborné pomoci. Ne nadarmo je jednou z hlavních příčin neúspěchů implementačních projektů „nedostatek odborných znalostí“. Jak by také ne – firma vybírá a implementuje nový ERP systém zhruba jednou za 10 let, tak jak by ty zkušenosti mohla mít?

ERP konzultant má při výběru a implementaci ERP systému úlohu obdobnou stavebnímu dozoru na stavbě – pomůže zákazníkovi ujasnit si, co vlastně chce, co je reálné a co už je z říše snů, upozorní předem na problémy, které mohou nastat, a navrhne, jak jim předejít, a pokud i tak nějaké problémy nastanou, navrhne nejlepší způsob jejich řešení. Zákazník se obvykle domnívá, že když podepíše smlouvu na třeba 800 000 Kč (licence a implementace), že skutečně zaplatí přesně 800 000 Kč. Ale tak tomu často není – a teď nemám na mysli, že vás chce dodavatel systému okrást. Dokážete například vyjmenovat 13 naprosto legitimních vícenákladů, které vám mohou vzniknout, i když dodavatel splní do puntíku vše, k čemu se zavázal?

A na závěr této krátké úvahy malá poznámka: ERP konzultant opravdu stojí nějaké peníze, ovšem schopný ERP konzultant se zákazníkovi sám více než zaplatí. Příkladem budiž projekt v menší firmě, kde nabídky dodavatelů přišly v rozmezí 670 000 – 1 280 000 Kč. Po důkladném projednání nabídek s dodavateli bylo dosaženo výsledné ceny 330 000 Kč.