Close

12 tipů, jak zaručeně přivést implementaci ERP do záhuby

My, systémoví konzultanti, jsme většinou nemožní suchaři, a tak jsme v této kapitole našeho eBooku trochu popustili uzdu fantazii a pokusili se dovést některé – bohužel, zcela běžné – situace do absurdna. Pokud se na čtení tohoto mírně podivného textu necítíte, tak tuto kapitolu raději ani nečtěte. Někdy je už trochu únavné dávat pořád dokola jen dobré rady a pozorovat, jak se jimi zákazník stejně neřídí, tak si snad pro jednou můžeme dovolit udělit pár rad špatných.

 

 

Následující kroky vám zaručí, že váš projekt dobře určitě neskončí, obzvláště dáte-li si tu práci a zkombinujete jich několik zároveň.

  • Vybírejte systém několik let. Začněte, přestaňte, začněte, přestaňte, a tak dále. Co na tom, že se ERP systémy tak rychle vyvíjejí, že co platilo před rokem, už je dávno jinak.
  • Analýzu procesů proveďte sami, půl dne by na to mělo stačit, za to přece nebudete nikomu platit. Takto rychlé analýze se odborně říká „analýza Chucka Norrise“. I když Chuck by analýzu neprováděl vůbec.
  • Oslovte co nejvíc dodavatelů, aspoň 70, a všechny pozvěte na prezentaci a klidně všechny najednou. Dodavatele nechte, ať prezentují to, co oni uznají za vhodné, žádné instrukce jim nedávejte. Totéž platí pro nabídky, ať nabídku sepíší tak, jak sami nejlépe dovedou, nejste přece amatér, který by nezvládl vyhodnotit 70 zcela různě strukturovaných dokumentů. Vyhodnocení neřešte, prostě si v nabídkách nalistujte cenu a vyberte tu nejnižší.
  • Když už konečně k sobě pozvete dodavatele, neustále měňte termíny prezentací. Když dodavatelé přijedou, oznamte jim, že půlka výběrového týmu je na dovolené a druhá půlka na obědě, ať přijedou jindy, času mají určitě dost a cestují rádi. Ještě lepší účinek má, pokud jim sdělíte, že jste na ně zapomněli.
  • Neustále měňte své požadavky, změna je přece život.
  • Na jakékoli schůzky s dodavatelem (při výběru systému, při analýze, při školení, schůzky řídícího výboru, schůzky týmů …) choďte, jen když máte čas a chuť. A že vám do domluvené schůzky padlo něco důležitějšího z vás v očích kolegů i dodavatelů udělá nepostradatelného borce, nikoliv člověka neschopného si naplánovat svůj čas a stanovit priority. Pokud už se na nějakou schůzku dostavíte (mějte nejméně půl hodiny zpoždění, jinak budete považován za slabocha) a vidíte, že se vaši kolegové už kdysi dávno s dodavatelem domluvili na postupu a systém je podle toho nastaven, neváhejte nahlas zvolat „ale o tomto jsme nevěděli, takhle to dělat nemůžeme, musíte to předělat“.
  • Vyberte systém, který má vedlejší podnik a který vám doporučil Karel, vůbec nevadí, že oni jsou malá obchodní firma o 10 lidech a vy jste výrobní podnik se 400 zaměstnanci.
  • Trvejte na tom, že se musí převést ze starého systému naprosto všechna data 40-60 let dozadu, hlavně proto, že máte někde (bohužel, nevíte přesně kde) naskenované čestné uznání podepsané K. Gottwaldem. Co na tom, že před 60 lety žádné systémy ještě nebyly, dodavatel je profík, ať si s tím poradí.
  • Ode všech firem se nechte odvézt na referenční návštěvy, nejméně do 3 firem od každého dodavatele IS. Referenční návštěvu zahajte v jídelně. Pracovníků v referenčních firmách se ptejte výhradně na to, kde byli na dovolené a jakému týmu fandí, na zkušenosti se systémem a s implementační firmou se vůbec neptejte, to dodavatele zmate a vy tím získáte jasnou převahu!
  • Vyberte ERP systém s nejnižší cenou, ať to stojí cokoliv.
  • Na návratnost investice do ERP vůbec nehleďte, je to totiž stejně pravděpodobné jako návratnost z restaurace.
  • Trvejte na tom, že vás systém musí sám upozorňovat na naprosto všechno včetně vašeho odchodu z práce. Je to přece ERP (Extrémně Rychlý Pomocník) a ten by toto měl zvládnout.

Prima, tak teď zase na chvíli do práce …